perjantai 7. joulukuuta 2012

Piparimaniaa


Siinä se nyt on! Pitkään suunniteltu ja  himoittu piparikylä. Se onnistui jopa paremmin kuin uskalsin toivoa. Meillä on keittiössä pitkä taso jossa se saa kivasti keittiöömme tuoda jouluntuoksua ja  tuntua!

Piparitaikina

600g Flora kulta (voin ja rypsiöljyn sekoitusta)
3dl fariinisokeria
5dl hienoa sokeria
3dl tummaa siirappia
1pss piparkakkumaustetta
2rkl kanelia
2tl inkivääriä
6 munaa
4tl soodaa
17dl vehnäjauhoja

Kiehauta flora, sokerit, siirappi ja mausteet, anna jäähtyä haaleksi. Riko munista rakenne ja lisää sokeri-voi seokseen. Sekoita sooda vehnäjauhojen sekaan ja lisää taikinaan. Vaivaa sekaisin. Anna tekeytyä jääkaapissa yhden yön yli. Paista pipareita 200 asteessa 5-6min.


Taikinasta tulee siis tosi paljon pipareita :D Taikinan ohje ei nyt ole mitenkään "mun oma". Kuitenkaan en ottanut sitä mistään suoraan vaan hiukan yhdistelin eri ohjeita ja täytyy sanoa että tuli kyllä superhyvänmakuinen! Jopa mieheni oli sitä mieltä ja se on paljon sanottu häneltä!


Nuorimmaisellani on melkoinen pupu-addikti, joten minkäs muun muotoisia pipareita hän leipoisikaan. Tytöt oli "apuna" eilen alkuun kun pipareita leivottiin. Minä kaulitisin ja tytöt paineli muotteja. Sujui ihan kohtuu hyvin ;) Ja aika pian heillä mielenkiinto hyytyikin ja kiinnostus siirtyi siihen että koska niitä saa syödä. Ja nyt se onkin joka päivä narinaa että - Saadaanko me piparit? -Aaaargh!


Piparikylästä tuli omastakin mielestä aika väritön. Toisaalta haluan ajatella että se on ehkä tyylikäs! Ja kuvat ei ihan tuo totuutta esiin. Etenkin noissä "kuusissa" on koristeena hopeisia ja valkoisia nomparelleja jotka tuovat puihin kivan "loiston". No miksi sitten taloissa ei ole ranskanpastilleja..no... Mä en todellakaan ole mikään hirmu taidokas tai kärsivällinen leipoja tai etenkään koristelija.
Itse tekemälläni pikeerillä en koskaan saa nameja katossa pysymään. Ja kasa ranskanpastilleja talon nurkalla ei oikein näytä miltään :D
Namit olisi tarvinnut kiinnittää sokerilla ja mulle kyllä riitti näpertelyksi nuo "lyhdyt". Mä muutama vuosi sitten näin jossain kuinka noista marianne rakeista oli tehty tuollasia ja ideahan oli todellakin lainattava! Viime vuonna yritin kiinnittää palloja pikeerillä (tomusokeri-vesitahnalla) ja siinä oli sama homma kuin noitten ranskanpastillejan kanssa, eli se romahti aika alta yksikön :P Sulatetulla sokerilla ja grillauspihtien avulla lumilyhdyt kohosivatkin ihan superhelposti! Ja niistä kyllä tuli ihanan näköisiä.
Ja toinen syy namien puuttumiseesn on se että piparikylä on koristeena siis keittiössämme nyt useamman viikon enkä jaksa alkaa siihen mitään sellofaanisuojaa laittamaan. Tästä syystä talo siis menee roskiin eikä syötäväksi. Ja olishan se kamalaa karkkien tuhlausta ;) Taikinastakin kun tuli niin hyvää niin jo sekin vähän surettaa! Kaupan valmistaikina olisi tähän kyllä varsin hyvin kelvannut!

Väittäisin että pari tuollaista pientä taloa oli jopa helpompi koota kuin yksi iso! Hiukan mua ärsyttää kun ihan oikeasti UNOHDIN taloista ikkunat! Tajusin jossain vaiheessa paistoa että voi-ny-sanonko-mikä! Mulla olisi niin haluttanut kokeilla "muumi-tikkari-ikkunoita". Aikaisemmin olen aina laittanut ikkunat liimaamalla liivatelehdet laseiksi mutta viime vuonna opin ystävältäni että tuon muumitikkari jutun! Eli ikkuna aukkoon laitetaan murskattu keltaista muumitikkaria ja sitten vaan uuniin niin siihen se sulaa upean näköiseksi Mutta nyt tuo kylä on tuollainen tänä vuonna ja ehkä sitten ensi vuonna keskitytään enemmän yksityiskohtiin :D

-Suvi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti